dimecres, 11 de desembre del 2013

Què és una cooperativa ecològica?


El dijous 21 de novembre, ens visitaren diferents cooperatives de consum del barri per exposar-nos què són, com funcionen i en quins principis es basen.

Vingueren a aquesta taula rodona a compartir la seva experiència les cooperatives:

  • El Guaret. Varen començar l'any 2008 i formen part de la Coordinadora d'Entitats de la Sagrada Família. Es vinculen a les activitats del barri conscienciant i difonent els beneficis d'un consum ecològic. Estan situats a l'Espai 210 (C/ Padilla, 208-210. Barcelona). En l'actualitat estan formats per 20 unitats familiars, qui autogestionen la cooperativa. De forma telemàtica es pot fer la comanda i tenen gran varietat de productes.
  • Arrels. Situada a La Cruïlla, el Casal Independentista de l’Eixample al C/Sardenya, 256-260. Volen crear lligams entre el camp i la ciutat dignificant la pagesia. Un màxim de 20 unitats familiars fa possible el seu projecte. La cooperativa ofereix una setmana abans una cistella tancada, a on es pot afegir altres productes. Via e-mail, els integrants demanen el seu cistell.
  • Cooperativa del Clot. Els trobaràs al C/Provença 591-593. Volen promoure l'aprenentatge de consum conjunt. Accepten fins a 30 unitats familiars i igual que les altres dues, els productes que ofereixen estan etiquetats amb un certificat de producció ecològica. 

Totes elles es centren en uns mateixos objectius:
- Consumir de forma conscient. Saben qui són els seus proveïdors, com i d'on estan obtenint els productes que arriben a les seves cases. Creant d'aquesta forma uns lligams entre el productor i el consumidor.
- Consum de proximitat. Escurcen al màxim que poden la distància entre el camp i el plat. Al mateix temps, amb aquest objectiu volen potenciar la pagesia del pais i conservar-ne les tradicions.
- Garantir una producció ecològica. Amb certificació de tots els productes.
- Cadascuna de les unitats familiars es compromet a realitzar una sèrie de tasques per que la cooperativa sigui autogestionada.


Conjuntament amb els assistents, sorgiren temes com la pèrdua de coneixement en el treball de camp de forma tradicional, el qual poc a poc va menguant. També es tractà, la importància de que ens arribin productes frescos i de temporada. Considerant que sempre és més beneficiós tant per la producció, pel temps de transport i pel consumidor.

Una preocupació creixent es notà a la sala entorn a voler sortir d'alguna forma de la producció i distribució alimentària monopolitzada per unes quantes multinacionals. 


Tots sortiren molt entusiasmats pensant que potser podrien formar part d'una cooperativa. L'únic problema que mostraren els assistents és que, per a qui no té internet o no el sap fer servir, no és útil el sistema de comandes.

Gràcies al web repera.wordpress.com podem observar els diferents grups de consum que tenim a Catalunya. Busca al mapa el més proper a tu!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada