dimarts, 7 d’octubre del 2014

Quina bombeta em compro?

Dijous dia 2 d'octubre va tenir lloc a l'Aula Ambiental el taller "Quina bombeta em compro?" a càrrec d'Intiam Ruai.



El taller ens va ajudar a resoldre alguns dels dubtes més comuns que ens podem fer a l'hora de canviar una bombeta de casa o l'escala de veïns: quina és la que gasta menys a la llarga? quina ens farà més llum? quina durarà més? quin tipus de llum farà?


Vam poder veure diferents exemplars de tipus de bombetes -incandescents (les antigues, ja quasi desaparegudes), les halògenes, les fluorescents (de baix consum), i tipus LED-  i estudiar les caixes, a les que normalment trobem la informació que necessitem saber per triar.

  • Els watts (W) representa el consum de la bombeta. Sovint s'indica també quanta llum fa la bombeta comparada amb una bombeta de les antigues.
  • Els lúmens (lm) ens indica el que més ens interessa: la quantitat de llum que farà la bombeta. Tot i això, depenent de la qualitat de la bombeta,  amb el temps notarem que fa menys llum.
  • La categoria energètica. Trobarem bombetes A i fins i tot A+, el que ens indica que són molt eficients.
  • La temperatura de color (K) és allò que en diem llum càlida o freda. Per fer-se una idea, una bombeta de llum "freda" (per la cuina, una oficina, etc...) indicarà aproximadament 2000K, mentre que una bombeta "càlida" indicarà uns 5000K. És important fixar-s'hi ja que marcarà molt l'ambient que es crearà allà on posem cada tipus de llum.
  • Hores de durada. Moltes bombetes indiquen quantes hores de mitjana duraran enceses. Per exemple, una incandescent durarà unes 1.000 hores mentre que un LED entre 15.000 i 50.000 hores.
  • Número de "cicles": quantitat de vegades que la bombeta aguanta ser encesa i apagada. De vegades les bombetes es fonen, no perquè hagin arribat al màxim d'hores de vida, si no per que s'ha fet el nombre màxim d'enceses i es fa malbé la part electrònica.
  • Temps d'encesa. Algunes bombetes donen de forma immediata el 100% de la llum, mentre que altres triguen fins a 1 o 2 minuts. AIxò també pot ser determinant per triar la bombeta que més ens convé.


Vam poder veure com en general les bombetes incandescents fan llum de qualitat però tenen consums molt elevats, mentre que en les fluorescents compactes trobem algunes que ofereixen quasi les mateixes prestacions, a preus similars i amb bona qualitat també, però també molta oferta de bombetes econòmiques però de baixa qualitat.

Però actualment, els LED ofereixen tota la gama de llums i intensitats, i existeixen bombetes adaptables a qualsevol lluminària que tinguem a casa. Tot i ser més costoses, a la llarga suposen un estalvi molt considerable donat que la seva vida és molt més llarga que qualsevol altre tipus de bombeta.

Per últim, en quant a altres aspectes ambientals, tenir en compte que les bombetes fluorescents tenen una petita quantitat de mercuri, motiu pel qual han de portar-se sempre al Punt Verd. Un altre aspecte a tenir en compte és que generen camps electromagnètics i tot i que hi ha incertesa sobre els seus efectes.

Per a més informació, podeu consultar també el projecte Premium Light on trobareu informació i comparatives dels tipus de bombetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada