dimarts, 27 de novembre del 2012

L’estat de la qüestió: la recollida d’orgànica a Barcelona


Aquest novembre que encara no ha acabat està sent molt mogut amb la preparació i les activitats de la 4a Setmana Europea de prevenció de residus. Tanta, tanta que aquest article arriba amb una mica de retard. I és que el 8 de novembre va tenir lloc a l’Aula una interessant xerrada sobre com està funcionant la recollida de l’orgànica (coneguda com a FORM) a la ciutat.

La primera dada que es va mencionar és que la generació de deixalles a la ciutat s’ha reduït en els darrers anys. Aquesta seria molt bona noticia si no fos per que la responsable sembla ser la crisis i no una major conscienciació de la ciutadania. Així doncs, el repte estarà en que quan es doni la tan desitjada recuperació econòmica aquesta vingui desacoblada respecte la generació de residus. O dit el mateix, que més riquesa no sigui sinònim més deixalles com ja passa en alguns països d’Europa.

Sobre el tema central de la tertúlia, es van confirmar el que qualsevol que miri dins un contenidor d’orgànica pot notar, que la quantitat “impropis” (deixalles que no haurien de estar allí dins) és elevada. Així doncs, el repte no és només recollir molt si no també de qualitat.  L’objectiu, que aquest residu sigui realment un recurs i aleshores també un estalvi econòmic per la ciutat i ambiental pel planeta (per l’estalvi d’emissions de gasos associades).

La percepció de qualsevol observador queda confirmada pels 6 mostrejos que anualment es fan als 30 camions que, cobrint un centenar d’itineraris, recullen diàriament aquesta brossa dipositada als contenidors marrons.

D’aquesta feinada de mostrejos (segur no molt agradables de fer) l’Ajuntament ha obtingut un munt d’informació qualitativa i quantitativa no només per districtes si no també per barris. Vaja, que si teniu curiositat podríeu saber com de bé està fent el vostre barri  la separació de la matèria orgànica.












Després de dos anys, aquesta informació a part permetre detectar i esmenar incidències “puntuals”  (com el de la residència d’avis que llençava equivocadament els bolquers al marró) s’ha posat de manifest que no hi ha patrons. Que no hi ha barris que ho facin sempre correctament i altres sempre malament. 
Aquest descobriment a dut als tècnic/ques a reflexionar que la gent no s’equivoca (amb alguna excepció) amb el que ha de posar dins el contenidor marró. El nivell d’impropis prové més aviat de la desídia d’alguns ciutadans que sembla pateixen un rar tipus de daltonisme i resolen el tema per proximitat. El primer contenidor que troben és a on acaba la bossa i qualsevol que en sigui el seu contingut.

I quines accions té previstes l’Ajuntament?
A principis de l’any vinent s’engegarà una campanya informativa i hi ha previst fer informació porta-porta i activitats de conscienciació en aquells barris on s’han detectat els pitjors resultats.

També s’està estudiant modificar la boca dels contenidors marrons per adaptar-la a les bosses amb orgànica que solen ser més petites i dificultar la mala praxis dels “mandrosos”. 
Finalment hi ha la proposta de canviar de lloc els contenidors marrons i posar-los juntament amb la resta de contenidors de recollida selectiva però aquesta opció té algunes pegues:  hi hauria un número menor de contenidors marrons i aquell/es que ho fem bé hauríem de caminar uns metres més. 
Què en penseu vosaltres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada