dimarts, 2 d’abril del 2013

Recursos per a fer reformes sostenibles


Cada dia l’arquitectura es torna més estètica i, a la vegada, menys saludable i sostenible. Però hi ha un tipus d’arquitectura que té en compte factors com pot ser: la ubicació geogràfica del edifici, la seva orientació, els materials utilitzats, la relació del edifici amb el seu entorn,... la bio arquitectura.

Avui en dia, els nostres edificis estan cada cop més tècnificats i impermeabilitzats degut a que es construeixen de manera que no es relacionen amb l’entorn, i això a la llarga implica problemes tant de salut en els seus ocupants com en consums innecessaris d’energia. La Silvia i la Itziar Sen, conductores d'aquest taller i membres de l'Associació Bioarquitectura Mediterranea (BAM),, ens ho van voler il·lustrar de manera molt pràctica, repartint uns guants que els/les participants vam portar una estona. Quan ens els vam treure (aquells/es que van resistir), vam poder experimentar en les nostres pròpies mans la falta de transpiració, el mateix que es dona en nombrosos nous edificis.

I és que si la nostra roba és una segona pell, els edificis en els que vivim en són una tercera, a més de ser el lloc on passem gran part de les nostres vides.


Tot i que per enfocar el taller ha estat necessari fer una petita introducció sobre bio construcció, aquest taller era sobretot per parlar sobre materials. Tan els materials per construir l’exterior (l'estructura) com l’interior, (tancaments, aïllants o acabats) són en el fons els mateixos. Pedra, argila, fusta, palla, fibres naturals poden emprar-se tan en l’exterior com l’interior però tenint-ne en compte les seves propietats que poden ser més  adients depenent d'un clima o d’un altre, d'unes necessitats o unes altres.

El nostre país encara està molt avesat a l’ús de materials com el ciment, l’acer i l’alumini poc sostenibles i grans consumidors de recursos i estem a les beceroles en productes més amigables amb l’entorn i la nostra salut. Actualment no hi ha cap botiga o magatzem on com a consumidors particular puguem adreçar-nos per comprar directament aquests materials. Fins hi tot els professionals del ram se'ls fa complexe localitzar determinats productes. Molts d’ells s’han de demanar per internet, per catàleg o a través de comercials de marques concretes. Si som afortunats, potser algun comerç més o menys convencional tingui algun d’aquests productes però com sempre, cal que existeixi una damanda. Per sort, cada vegada hi ha més gent i professionals interessats en el tema i esperem que encara que poc a poc, aquests productes es vagin fent més habituals a les botigues i a les nostres cases. Materials com el canyem, el suro, la llana o fins hi tot cotó reciclat procedent de roba vella per aïllar, maons de termoargil.la, de terra comprimida o com el cannabric, paquets i entarimats de bambú (quan més clara sigui la fusta més resistent) o altres fustes procedents d’explotacions sostenibles (p.e. amb el segell FSC), tancaments amb doble vidre de fusta (això si, eviteu unions metàl.liques i pintar-les o envernissar-les amb productes “sintètics” donat que aquests són precisament els que, a la llarga acaben provocant que aquesta es faci malbé) o pintures naturals amb bases minerals o vegetals.

Donat que fer un llistat de botigues on trobar aquests productes és difícil i canviant, les nostres talleristes recomanen que busquem al directori de la revista Ecohabitar que cada any fa un recull d’aquestes botigues a tota Espanya.

Per aquells que busqueu concretament pintures, la Silvia ens va recomanar les que fa servir ella de la casa Keim-Livos  però també podeu trobar bones marques a Casa ecológica o Biohaus.

Us deixem la presentació emprada durant el taller, així com uns videos sobre bioconstrucció que no vam poder veure en el taller per manca de temps.

1 comentari:

  1. Aixo està molt be, llastima que industrialment i económicament, tot siguin impediments, per poder construir al mateix preu i al mateix volum amb biomaterials de construcció, que pel fet de ser bio son molt mes cars i hi han menys, quan hauria de ser al reves.

    ResponElimina