dimecres, 6 de febrer del 2013

Sistemes de reaprofitament d’aigües grises i pluvials a les nostres llars



Fins que no obrim l’aixeta i comprovem que no brolla aquest preciós líquid no ens adonem de l’imprescindible i valuosa que és l’aigua.
A indrets com els de la conca del Mediterrani en el que l’aigua escasseja tant, ens adonem de que l’aigua que llencem cada que tirem de la cadena del vàter és aigua potable? O que fem servir aquesta mateixa aigua de boca per fregar el terra o regar?

En Jordi Lluis Huguet és farmacèutic de formació, coordinador de l’Aula de l’aigua i un extraordinari divulgador i coneixedor d’aquesta matèria que no només ens va parlar dels perquès si no també dels coms. Com reduir el consum d’aigua? I a partir d’aquesta pregunta i algunes dades del consum a Barcelona i al món es va desfermar un diàleg molt fructífer entre els assistents.

Tot i els comentaris sobre sistemes ja fossin més simples com recollir l’aigua de la banyera o de la dutxa per fregar, la cisterna o similars o tecnològicament més complexos, una cosa si es va fer patent. Per  a que un sistema de reaprofitament d’aigües ja siguin grises o pluvials sigui eficient al 100% s’ha de preveure ja en el mateix projecte de construcció de la casa, establint unes conduccions que “impulsin” aquestes aigües aprofitant al màxim la gravetat i després de passar per la teulada,  terrat o jardí puguin anar a parar a uns dipòsits que després la dosifiquin per als usos prevists amb o sense un petit tractament.

També ens va deixar un advertiment, l’aigua pluvial no és potable. Canonades i les aixetes per on circulin han de ser marcades per diferenciar-les. En cap cas es poden barrejar en una mateixa canonada les aigües pluvials amb les potables.


Finalment es va deixar una pregunta per la reflexió: “Per què l’aigua del mar és salada?”

El molinet màgic (conte) 
 Aquesta no n'és la resposta :-)

1 comentari: