dimecres, 23 d’octubre del 2013

XERRADA: Per les venes del capital, corre aigua

Com tots sabem, existeixen persistentment i de forma creixent, una multitud de problemes a nivell global en temes relacionats amb l’aigua. Només a casa nostra, podem citar:
  • Els llots tòxics de Flix
  • Els runams salins a la conca del Llobregat
  • Llits de rius assecats com el Gaià
  • Transvassaments sobredimensionats d’aigua per a l’agricultura, com el Segarra-Garrigues
  • Conexions entre conques llunyanes per l’ús de boca com la Ter-Llobregat
  • Privatitzacions a gran escala de la gestió de l’aigua
  • Rius com el Besós que van ser declarats “morts” judicialment en el seu dia
L’Annelies ens ha donat una bona panoràmica de tots aquests assumptes aportant la seva intensa experiència com a presidenta, coordinadora i consultora tècnica a la Xarxa per una Nova Cultura de l'Aigua des del 2008 o també des d’Ecologistes en acció fent seguiment de les polítiques de gestió de l’aigua a Catalunya i la implementació de la Directiva Marc de l’Aigua a nivell Europeu, o participant al grup de treball de lEuropean Environmental Bureau.

Vam poder constatar greus incompliments de la legislació i contra cadascun d’aquests conflictes s’han organitzat grups de gent que es forma, informa i lluita.

Per començar ens va posar la imatge del cicle REAL de l’aigua, amb les intervencions humanes incloses, alguna cosa semblant a això:



Això de seguida donà peu a parlar de justícia ambiental, sobirania alimentària, de la qual des de l’Aula intentarem organitzar-ne alguna activitat relacionada.

Ens vam adonar que el paràmetre aigua es pot tractar de diferents maneres, totes elles apassionants:

  • L’aigua com a dominació
  • L’aigua com a font de vida
  • L’aigua com a agent econòmic
  • L’aigua per a la ciutadania
  • L’aigua il·legal

És viable la participació activa de la ciutadania?

L’Annelies ens diu que sí, que la informació és poder i per començar hem de requerir tota la informació que calgui perquè el primer que es privatitza és precisament la informació. Que hem de vigilar, vigilar de prop les concessions, les privatitzacions totals o parcials d’aquest recurs que la majoria de cartes constitucionals del món consideren com a bé públic i dret de tothom.



Perquè, a més, massa sovint descobrim la “política de les portes” giratòries, en que una elit molt selecta de directius de les empreses privades provenen del sector públic i a la inversa. D’aquesta manera i altres, els tresors públics necessaris per a la vida van passant a mans privades que, òbviament, tan sòls busquen el màxim benefici econòmic.


El cas d’AGBAR segons les fonts de l’Annelies:

Va tenir 389 milions d’euros de benefici el 2009. I què ha donat a canvi als seus clients?

o   Deficiències de servei
o   Opacitat
o   Baixa qualitat de l’aigua
o   20% de pèrdues de canonada
o   Càrtel sobre els preus
o   203 llocs de treball perduts
o   Increment del deute públic

Finalment la nostra ponent va voler deixar-nos clar que no existeix una solució única i aplicable a tots els casos i pobles, per tant, haurem d’aprendre de totes les experiències prèvies en tots els territoris en que hi ha hagut iniciatives justes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada