dilluns, 4 de febrer del 2013

Els secrets de les etiquetes dels aliments envasats


El dijous 31 va tenir lloc aquesta segons conferència, a càrrec de Claudi Mans, i coorganitzada novament amb la Fàbrica del Sol. Aquesta vegada el tema es centrava en els aliments, però concretament aquells que comprem envasats a les botigues i supermercats d'arreu.

La xerrada va començar amb la polèmica que ha sortit a Irlanda on es va denunciar que a les hamburgueses hi havia carn de cavall. Hem de saber llegir les etiquetes ja que una hamburguesa es un preparat càrnic que pot venir de diferents tipus de carn a més d’altres substàncies como conservants, antioxidants,... També va sorgir una polèmica respecte aquests últims, ja que s’usaven additius en forma de sulfits per evitar l’oxidació de la carn. Està permès el seu ús però, encara que sigui en petites quantitats, són àmpliament utilitzats, i és fàcil passar-se del límit de ingesta.


El tema dels additius és molt polèmic per això us sugerim aquesta web on hi ha molta informació sobre el tema.

Sobre l’etiquetatge es va subratllar no fer mai cas a la publicitat, només a la informació nutricional.
En la etiqueta trobarem el nom del producte, no només la marca i els ingredients, sempre col·locats de més a menys quantitat. La proporció no és obligatòria si no es que a la publicitat es destaquen certs ingredients. La publicitat pot ser enganyosa, sempre ens hem de fixar en la etiqueta per a saber realment el que comprem.

Per a més informació sobre les etiquetes us deixem uns enllaços que amplien informació.

La primera informació que us deixem és de la web de l'agència catalana de seguretat alimentària on podreu ampliar informació no només sobre etiquetatge sinó també sobre legislació, informació nutricional, distintius de qualitat fins i tot sobre transgènics.

També us deixem un video sobre l'etiquetatge dels productes envasats i un altre video sobre productes frescos i envasats.

I per últim us deixem una guía de l’etiquetatge alimentari realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya.


1 comentari:

  1. Per als que es van quedar sense el llibret "De què ens informa l'etiqueta dels aliments?" aqui us deixem un enllaç amb el PDF on us podeu baixar el llibret:
    http://www.gencat.cat/salut/acsa/html/ca/dir2915/full_etiquetatge_cat.pdf
    Copieu el seguent text a la bara del navegador.

    ResponElimina