dimecres, 19 de juny del 2013

Estalviar regant

Isabel Rico és paisatgista i educadora ambiental  i es nota, i tant que es nota!
Amb una dinàmica molt entenedora i amena, la Isabel ens ha respost a una sèrie de preguntes molt importants, al menys per a qui té un petit hort o uns quants testos amb plantes.
La primera pregunta: com fer-ho per gastar menys aigua?
I respondre-la no es pot fer en dos ratlles. Cal conèixer una mica l’anatomia de les plantes a regar i la composició del sòl on estan plantades.

Sabem que l’aigua és la responsable de la constitució dels teixits de la planta, el transport de l’aliment, a partir de les arrels, la transpiració i la refrigeració.

Hem de tenir en compte que no tots els vegetals tenen la mateixa profunditat d’arrels , de dels escassos 20 cm de la gespa fins les més llargues de la remolatxa, en proporció a la seva part aèria.

En quant a sòls, hem sabut que n’hi ha principalment de tres tipus en quant a la seva capacitat de retenció d’aigua: els sorrencs, els francs i els argilosos.

De seguida els assistents s’han llençat a preguntar i aportar experiències:
  • Els mulch (encoixinats) amb closques d’avellanes, àrids, escorces tractades de pins,...  per ajudar a frenar l’assecament del sòl. Per exemple, la coliflor no es desenvoluparà bé en un sòl sorrenc i esgotat.
  • Escollir bé les espècies a plantar observant bé les característiques del sòl (amb accent) i la quantitat de sol (sense accent) que tindran en el punt on les plantarem.
  • Mirar amb freqüència els catàlegs de llavors i compra els conreus que millor s'adapten al teu clima, sòl, espai disponible i al nostre paladar ens evitarà sobreesforços o que finalment no haguem de regalar o bé llençar la nostra producció.
  • Sense complicar-nos gaire la vida, no oblidem que pels volts del nostre hort hi ha d’altres hortolans que ens poden assessorar sobre les espècies més apropiades al clima i terreny de la nostra parcel·la.
  • Recordem que al costat de les varietats d'hortalisses més conegudes, hi ha altres més rares i suggeridores: Quimbombó, Chimbolos, Pak choi, Tupinambos, Colocasies, Salfifí, Cacauets,...   Experimentar és altre dels atractius de tenir un hort.
  • Al paquet de les llavors sol indicar bastant informació.
  • Amb una planificació adequada de la sembra podràs disposar escalonadament de verdures fresques gran part de l'any.
  • No oblidem les herbes aromàtiques i condimentaries (orenga, farigola, alfàbrega, romaní, julivert, etc.) i posar espècies petites en tests o entre les plantes del jardí per a aprofitar l'espai.
  • Hi ha cursos especials de jardineria per a invidents en els que ressalta la importància dels altres quatre sentits en la nostra relació amb la terra.

A la part més pràctica del taller la Isabel ens va parlar dels 3 tipus principals de reg:
  • Per gravetat (els tradicionals solcs o rases)
  • Per aspersió
  • Localitzat (principalment, el reg per degoteig). I per a aquesta modalitat ens va  o mostrar i ens va fer manipular els principals components i vam poder comprovar la facilitat amb que podem muntar i desmuntar una instal·lació de reg per degoteig al nostre hort però també per al nostre conjunt de testos. Només caldrà perforar en el punt on hi tenim la planta a regar.

I per acabar, uns quants consells de la Isabel respecte a la utilització  de l’aigua:


Respecte a l’acció de regar en si:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada