dimecres, 19 de febrer del 2014

Tram fix, tram varible... com he de llegir la factura de la llum?

Dimarts dia 11 de febrer, en Rafa Cortés, Enginyer Tècnic i Màster en Gestió ambiental va ajudar als assistents a l'Aula Ambiental a llegir i interpretar les complexitats que s'amaguen darrera una cosa tan quotidiana com la factura de la llum, però que sovint ens és tan difícil de llegir i entendre.

Així per començar, cal saber que els consumidors que contractin una potència menor de 10kW (com la majoria de llars) poden acollir-se a una tarifa regulada (TUR) o bé al mercat lliure.

Dintre d'aquesta tarifa regulada, que és la que la majoria dels consumidors domèstics tenim contractada, caldrà diferenciar diversos costos: una part variable que depèn de les subhastes del mercat elèctric (el 50% del preu), una part regulada pel govern (els peatges, o les primes a renovables per exemple), i els impostos a l'electricitat.

Una font fiable per consultar els preus aprovats pel govern pel que fa al consum i lloguer dels comptadors pot ser el butlletí de l'ICAEN, on trimestralment es publica aquesta informació.

El que sovint no es coneix o existeix confusió és sobre les diferents opcions de contractació. Així com la tarifa 2.0A és la més habitual (es paga el mateix preu per la llum al llarg de tot el dia) existeix l'opció de contractar discriminació horària (tarifa 2.0DHA) en la que es paga menys pel consum nocturn, i també la tarifa "supervall" en la que existeixen fins a tres preus segons el moment del dia. Val a dir que no totes les companyies ofereixen aquestes opcions.

Per altra banda, apart del consum, la factura inclou el terme de potècia, en el que paguem per la potència contractada. En aquest sentit pot ser útil valorar l'opció de reduir-la, ja que sovint els pisos tenen contractada una potència major a la que podem necessitar. A aquest preu es suma el lloguer del comptador, que es paga cada mes.

Per últim, cal saber que existeix el bo social, una tarifa reduïda a la que poden acollir-se les llars amb menys de 3 kW contractats, els pensionistes, les famílies nombroses i aquelles amb tots els membres a l'atur. Cal adreçar-se a les companyies per tal de accedir a aquesta bonificació.

La segona part del taller va servir per repassar les mesures que des de la llar es poden prendre per reduir el consum elèctric: un bon ús de l'aïllament (persianes, cortines, vidres...), triar bé els sistemes de calefacció (optant pels més eficients, com les bombes de calor), escalfament d'aigua (els d'acumulació resulten més eficients) i il·luminació (optant per fluorescents o LEDs) ajuda a reduir considerablemet la factura elèctrica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada