Enplatant els canelons... |
divendres, 30 de desembre del 2011
Per llepar-se'n els dits!: Receptes d'aprofitament
dilluns, 19 de desembre del 2011
dilluns, 5 de desembre del 2011
Quin gust té el café just?
dimarts, 29 de novembre del 2011
Roba, llibres, llombrius i molta prevenció de residus
dimarts, 22 de novembre del 2011
El destí dels residus d’aparells elèctrics i electrònics
Una bona part van a parar al polígon industrial del Pont de Vilomara i Rocafort. Aquest municipi acull vàries plantes de tractament de residus, entre elles una planta de reciclatge de frigorífics i aires condicionats i la planta de valorització de residus d'aparells elèctrics i electrònics de l'empresa Electrorecycling.
Fa uns dies una cinquantena d'usuaris de l'Aula Ambiental i la Fàbrica del Sol vam tenir l'oportunitat de visitar aquests dos centres i veure de prop quin tractament segueixen aquests residus per tal que no contaminin i que se'n puguin aprofitar el màxim de components.
![]() |
Tractament de televisors de tub a la planta d'Electrorecycling |
![]() |
Planta de tractament de frigorífics |
- Vídeo sobre el tractament de neveres i aparells d'aire condicionat on s'explica perquè és important gestionar de forma específica aquests aparells i com a través del tractament s'evita que els CFCs continguts en els tubs refrigerants acabin a l'atmòsfera danyant la capa d'ozó.
- A la web d'Electrorecycling trobareu informació de tots el tipus d'aparells elèctrics i electrònics que gestionen, així com les diverses fraccions reciclables que se n'obtenen. També us recomanem el següent article on s'explica que es fa amb els televisors de tub, que al contenir mercuri requereixen un tractament especial.
dimarts, 15 de novembre del 2011
Es pot consumir i col·laborar alhora?
Xerrada sobre consum col·laboratiu a l'Aula Ambiental |
dilluns, 14 de novembre del 2011
De menjar no en llencem ni mica!: recursos per a combatre el malbaratament alimentari
La FAO calcula que un terç dels aliments produïts al món acaben a les escombraries i que a nivell domèstic, cada habitant malbarata 90 kg l'any.
dimecres, 2 de novembre del 2011
Renova la teva roba: xarxa de punts d'intercanvi de roba
A l’Aula ambiental de la Sagrada Família ens trobareu en els següents horaris:
- Dies de recollida: Del dilluns 7 de novembre al divendres 11 de novembre, de 17 a 19h
- Dies d’intercanvi: Divendres 18 de novembre, de 16:30h a 19:00h i dissabte 19 de 11h a 13:30h i de 17:30h a 20:30h
També pots donar-nos un cop durant els dies de funcionament del punt d'intercanvi. Si vols ser voluntari escriu-nos al info@aulambiental.org
Us hi esperem!
dilluns, 31 d’octubre del 2011
El Banc dels aliments: lluitant contra el malbaratament alimentari i la fam d'aquí
El dia de la nostra visita, el magatzem que tenen a la Zona Franca era un bullici de camionetes, palets carregats i voluntaris amunt i avall. Són aquests últims la pesa clau que fa funcionar un gran aparell logístic que cada any recull, provinents de 285 empreses donants, gairebé 5000 tones d’aliments.
Són excedents alimentaris que tot i no ser adequats per a la venta, encara són perfectament comestibles, i que a través del Banc dels Aliments arribaran a les cuines dels que més ho necessiten.
La nau de Zona Franca compta amb una cambra frigorífica per garantir el manteniment de la cadena de fred dels productes frescos i congelats. |
Un palet preparat a l'espera de ser recollit per l'entitat receptora. |
Dimarts i dijous les entitats recullen els seus palets plens d'aliments. |
dilluns, 17 d’octubre del 2011
Hem fet volar ecocoets!
dimecres, 5 d’octubre del 2011
De paraigües sense ús a bossa multi ús!
Algunes imatges del prcoés:
![]() |
i traiem les arrugues amb compte de no fer mal bé la tela. |
![]() |
Uns quants plecs... |
![]() |
... i una mica de traça cosint. |
![]() |
El resultat: una bossa de mà original i funcional |
dijous, 8 de setembre del 2011
Activitats de tardor a l'Aula Ambiental

Aquesta tardor us proposem tallers, xerrades i visites sobre consum responsable i prevenció de residus. Consulta el programa en pdf
Inscripcions a partir del dilluns 26 de setembre.
Totes les activitats són gratuïtes.
Cal inscripció prèvia a través del correu electrònic info@aulambiental.org o bé trucant al 934 350 547.
divendres, 22 de juliol del 2011
Resultats Llars Verdes Sagrada Família

La passada primavera, una vintena de persones van participar en el programa Programa Llars Verdes Sagrada Família, un projecte d'aprenentatge col·lectiu vers la sostenibilitat dinamitzat per l'Associació Barnamil. Durant quatre tallers, vam aprendre i compartir informació i consells per a guiar-nos cap a un consum més sostenible i responsable.
I tres mesos després, ens fa molta il·lusió, poder presentar-ne els resultats.
- Al principi del programa, només el 65% dels participants es plantegvem abans d’anar a comprar reduir el consum a la seva llar. Al final del programa tots els participants s’ho plantegen.
- Un 31% de persones redueixen la freqüència de compra de productes d’origen animal després del programa.
- Més del 30% redueix la freqüència de compra a grans superfícies.
- Més de la meitat de les llars compra a botigues ecològiques. D’aquestes, un 37% no ho havien fet mai abans del Programa.
- Les llars es fixen més sovint que abans en el sobreenvasat: augmenta un 25% els que ho fan sovint!¡.
- Augmenta considerablement (un 25%) les llars que es fixen sempre si un producte és nociu pel medi ambient i la salut. De la mateixa manera, un 25% de les llars més es fixen sempre en la procedència dels productes.
- Disminueix (o es pretén disminuir en un futur) el nombre total de productes en 31 unitats entre tot el grup.
Aquests són només alguns dels petits grans canvis que han fet les Llars Verdes de Sagrada Família. Trobareu la resta de resultats clicant aquí: Resultats Llars Verdes Sagrada Família.
Moltes gràcies a totes les llars que han participat, per creure en les petites coses, en les petites accions i fer possible “Llars Verdes, un repte comú”.
dimarts, 12 de juliol del 2011
Al juliol, activitats per a casals d'estiu
L'estiu és per excel·lència l'estació dels infants. Per això, durant tot el més de juliol des de l'Aula Ambiental de la Sagrada Família oferim activitats gratuïtes per als casals d'estiu del barri. L'objectiu? Promoure, de la forma més pràctica possible, unes actituds i comportaments més respectuosos amb el medi ambient, i fomentar de forma lúdica l’interès dels nois i noies per l’entorn en el que viuen.
De moment ja ens han visitat els més menuts dels casals del Centre Cívic de Cotxeres Borrell, el CEIP Fort Pienc i Crea i Creix, que van poder gaudir de l'espectacle "La cuca Dora, la gran compostadora" a càrrec de la companyia la Petalusa Teatre.
També han passat per l'Aula els infants del casal de l'escola Carlit que van haver de superar unes quantes proves fent la Ecogincana. Però va valer la pena, perquè al final van marxar sabent com tenir cura del medi ambient i amb un pastís de xocolata cuinat amb el Sol!
D'altres casals han estat a l'Aula per fer el ja tradicional taller de sabó o per conèixer de primera mà la feina dels "vermis" a la compostador de l’aula gràcies al taller "Dora, la compostadora".
I la novetat d'aquest estiu, l’activitat “Els ocells a la ciutat”, l'han pogut estrenar els infants de l'Espai Infantil del Centre Cívic Sagrada Família, que van descobrir la gran varietat d'ocells que volen pel barri i fins i tot van construir menjadores.
divendres, 1 de juliol del 2011
Les festes de l'Eixample, més sostenibles!

Vaixella compostable al Sopar Popular de la Festa Major de Fort Pienc
Concurs de Paelles a Fort Pienc...
...aquest any amb premi per a la paella més ecològica!
Dispositius de recollida selectiva de les deixalles

Sopar de Festa Major del barri de Sagrada Família amb vaixella compostable
El millor residu és el que no es genera, així que en actes populars la millor opció és fer servir gots reutilitzables!
I aquest any, la Festa Major de la Dreta de l'eixample s'ha estrenat, i d'aquesta manera s'afegeix a la resta de barris del districte que ja fa una anys que fan les festes més sostenibles.

dilluns, 27 de juny del 2011
Ruta botànica pels passatges de l'Eixample
És un dels passatges de l'Eixample que vam visitar el 9 de juny de la mà d'Evarist March (Naturalwalks), en una ruta que ens va descobrir alguns dels tresors botànics que s'amaguen entre aquests petits carrers.
Durant la descoberta vam aprendre sobre moltes plantes ornamentals i vam descobrir-ne d'altres que se les empesquen per creixerde forma natural entre les llambordes.
Llars saludables amb pautes de bioconstrucció
En el darrer taller d'aquest trimestre hem après com fer una casa més saludable i sostenible seguint les pautes de la bioconstrucció. Hem tingut ocasió de conèixer de la mà de l’arquitecte Silvia Ferrer-Dalmau, un pis de Barcelona reformat seguint aquests criteris.


dijous, 9 de juny del 2011
Anem de Ruta pels Comerços Verds del barri (III): Dreta de l'Eixample
En aquest enllaç, trobareu el mapa i la relació de comerços que vam visitar, junt a l'Associació Barnamil, en la darrera Ruta de comerços verds que vam fer pel barri de la Dreta de l'Eixample el 4 de juny. En aquesta ocasió, vam treure el nas per vàries botigues de productes ecològics, per un comerç especialtzat en neteja que ofereix tota una gama de productes eco, per un forn de pa i per una botiga de bicis que ens ofereix tot un ventall d'opcions per a la mobilitat sostenible.
divendres, 3 de juny del 2011
Anem de Ruta pels Comerços Verds del barri (II)

dijous, 2 de juny del 2011
Més fotografies de natura a la ciutat
dimarts, 31 de maig del 2011
Fotografiant natura a la ciutat




