dijous, 18 d’octubre del 2012

Tertúlia "Convidats tòxics a casa"

En aquesta tertúlia se’ns ha explicat que és un tòxic, com aquest pot arribar al nostre organisme, com es pot identificar i quines són les vies d’entrada a les llars dels diferents tipus de compostos presents en aquests tòxics. Ens han presentat les principals perills dels productes tòxics com ara que en la seva majoria són persistents en el medi ambient, bioacumulables i disruptors hormonals.

Podeu consultar aquí la presentació i el document de bibliografia.


Hem conegut el significat dels pictogrames de seguretat i observat com d’habitual és trobar-los impresos en envasos de productes de cosmètica i neteja que utilitzem a les nostres llars avui en dia.  

Ens hem adonat de que la higiene corporal està farcida de compostos químics sintètics gens saludables pel nostre organisme com: el ftalat o l'amesc (en castellà: "almizcle") sintètic present en gels i xampus, el triclosan dels dentífrics o els perfums i fragàncies que no s'han de confondre amb les essències i olis essencials que si són naturals.

També se’ns ha informat sobre la existència de diferents empreses que venen productes ecològics amb una càrrega tòxica nul·la o pràcticament mínima.

S’ha ressaltat el fet de que alguns productes de neteja degut a la seva composició no convé barrejar-los com ara la lleixiu i l’amoníac ja que la seva unió produeix una reacció tòxica, la importància també d’alguns compostos com ara l’àcid fosfòric (present en els detergents) i el formaldehid (present en desinfectants i mobles nous) i els efectes que poden provocar aquests productes al medi ambient (eutrofització de les aigües - fosfats) i a la salut humana (cancerígens segons IARC - formaldehid).


Per últim hem vist quins són els problemes que se’ns presenta a l’hora d’utilitzar alguns dels productes tòxics, quines solucions es poden prendre per tal d’evitar els seus efectes i també quines mesures podem prendre nosaltres per tal d’utilitzar correctament aquests productes al nostre dia a dia com ara informar-nos correctament sobre la composició del producte que comprem, ser crítics, responsabilitzar-nos de la seva compra i pensar en l’abans i el després de la utilització del producte.


1 comentari:

  1. Ens han alertat que a la presentació manquen dues diapositives corresponents a les marques de neteja i higiene més respectuoses. Com no ens es possible modificar la presentació, us escribim la informació.

    En productes de neteja de la llar, la diapositiva mostrava: Ecover, que és una marca ecològica, i Froggy que es pot trobar fàcilment en supermercats.
    També podeu buscar altres marques com ecolino i sodasan. No vol dir que siguin les úniques por si més fàcils de trobar.

    En productes d’higiene personal sortien Weleda (que és un tot un clàssic de la cosmètica eco) i The Bodyshop (aquesta amb alguna reserva). A qualsevol botiga ecològica, algunes herboristeries i fins i tot farmàcies, podeu trobar múltiples marques de cosmètica orgànica Urtekram, Matarrània, Sante, Lavera, Logona, Dr. Hauschka...) . Hi ha molta més varietat que no pas amb la neteja de la llar

    ResponElimina