dimecres, 5 de desembre del 2012

Renova la teva Roba 2012


En motiu de la 4a Setmana de Prevenció de Residus de la Unió Europea, l’Aula Ambiental de Sagrada Família, va acollir per segon any un dels punts de la inicativa el Renova la teva roba, un mercat d’intercanvi ampli de roba en bon estat que es fa coordinadament amb altres equipaments i entitats de la ciutat.

La idea neix de l’aprofitament i la reutilització d’elements que, en la societat actual de consum, tenim en excés. La roba, en aquest cas, va ser l’element escollit per aplicar aquesta idea de reaprofitament i reducció de residus.

El funcionament del mercat d’intercanvi va ser simple, 4 dies de recollida de roba, de dilluns a dijous, i 2 d’intercanvi, divendres i dissabte. Dinamitzat amb un sistema de cupons equivalents a la roba duta multiplicada per una puntuació del 1 al 3 segons el tipus de peça, més simple (samarretes) a més complerta (jaquetes) per tal de ser més justos i equitatius en els intercanvis i posar també en valor el material recollit.

Val a dir que aquest mercat estava limitat aquelles persones que hi participaven, només podia endur-se roba aquella mateixa gent que n’ha dut. La connexió amb altres centres cívics o entitats de Barcelona, va generar un conglomerat de llocs públics on es podien intercanvia i recollir roba. Aquesta xarxa d’entitats va fer estendre el renova arreu de Barcelona.

Atès que els recursos són el que són en aquest temps, cal agrair les ganes i la voluntat positiva del voluntari i les voluntàries, sense els quals l’acció difícilment podria haver arribat a bon port. Malgrat que la participació no va ser extraordinària, poc més de 50 persones deixant i en nombre similar després per bescanvi novament en peces de roba, no va treure que just abans de començar l’intercanvi hi hagués cua per entrar a l’Aula.

La quantitat de roba recollida també va ser similar a l’any anterior, pels voltants de les 500 peces. D’aquestes peces roba, no totes van acabar a les cases dels participants. Un bon sistema d’intercanvi en fomenta en la confiança. Els organitzadors d’una iniciativa com aquesta podem establir criteris i normes bàsiques (roba neta i no trencada) per mirar d’evitar abusos. Però a gustos colors, com diu la dita. Així que la voluntat i el compromís està en la gent participant. Ells i elles tenen la responsabilitat donar la roba adequada i encertada per aquest cas. L’ètica i el civisme, doncs agafen un rol important per tal que el mercat pugui tirar endavant i satisfer les necessitats del públic participant. Aplicar-se el principi de dur quelcom similar al que et vulguis endur i en les mateixes condicions en les que també t’ho voldries endur.

L’experiència en els mercats d’intercanvi et fa adonar-te que la meitat de les coses no les necessitem, i les que necessitem potser les té el teu veí, per tant perquè no preguntar-li abans de comprar-te’n un altre? Aquesta preguntar es respon amb iniciatives com aquestes. Viure en un món de consum perpetu no satisfà, ni satisfarà mai, les autèntiques necessitats de les persones, per què sempre vindran a vendre’t coses que ja tens, al·legant que son millors.
Autor: Jon Casadó (i Thais)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada