dijous, 30 de maig del 2013

Exposició Biomimesis

Pel dia mundial de la Biodiversitat, el passat 22 de maig, vam fer una visita conjunta 3 dels equipaments d’educació ambiental de la ciutat: la Fàbrica del Sol, l’Aula Ambiental de Les Corts i l’Aula Ambiental de la Sagrada Família a la Roca Gallery on es mostrava la exposició Biomimesi: El disseny inspirat en la natura.


El concepte de biomimesi consisteix en copiar, imitar, emular formes o solucions funcionals de determinades espècies animals o vegetals, o de sistemes naturals.

El ser humà de sempre ha buscat la inspiració en la natura i no se’ns ha de fer estrany que moltes solucions tecnològiques i del disseny industrial trobi en el medi natural la resposta per generar objectes atractius, eficients, funcionals i sostenibles.
Hi ha moltes espècies de les que hem après i “copiat”, però encara hi ha moltes per descobrir.

Es busca l’eficiència emulant formes de la natura. Com l’AVE que està inspirat en la forma d’un ànec per aprofitar l’aerodinamisme. O imitant la disposició en l’espai prenent exemple dels ruscs d’abelles o algunes flors per tal d’optimitzar-lo.

Es poden imitar moltes coses, des de la pell d’un tauró en un banyador per facilitar la mobilitat en l’aigua, a sistema d’adherència de llavors a diverses fibres per fabricar el “Velcro”.

Es busquen també solucions funcionals de la natura. Imitant l’ecolocalització dels dofins per fabricar radars detectors de tsunamis o solucions com captació d’aigua imitant la forma de fer-ho d’algunes especies d’escarabats del desert.

Altres reptes es trobem en imitar el cicle biològic de la natura on tot es recicla, o sistemes naturals cíclics i eficients, com la termoregulació pròpia d’un termiter que ja s’està aplicant en un edifici a Zimbaue.

Un dels exemples que més va sorprendre a tots/es els/les assistents va ser el paper de pedra, que es fabrica amb els residus de la construcció, es recicla completament i a més de la curiositat de que es resistent a l’aigua.


A més d’aquestes aplicacions ja en pràctica, vam poder descobrir altres casos en estudi. El disseny de peus i mans dels dragonets que els permeten pujar i baixar verticalment les parets, sistemes  d’iluminació eficients i no contaminats a partir de substàncies bioluminescents com la luciferina de les cuques de llum o com aconseguir produir aliments a partir de la llum solar com fan les plantes a través de la fotosíntesis   i que podrien formar part de solucions més o menys quotidianes en un futur no molt llunyà.

Si us vareu quedar amb ganes de visitar-la us deixem l’enllaç on trobareu un vídeo, fotografies i una amplia explicació sobre l’exposició i la seva gènesis.

I si voleu ampliar els vostres coneixements sobre la natura com a font d’inspiració tecnològica podeu llegir on line la publicació PerspectivaAmbiental que la Fundació Terra dedicava a aquest tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada