dimecres, 15 d’octubre de 2014

Sabons naturals

Hem tingut el plaer de comptar amb en Josep Llanguas, expert en la elaboració de sabons naturals en un taller en el que hem elaborat un sabó de romaní i avocat.



Un resum dels consells d'en Josep per a l'elaboració de sabons naturals de forma artesanal a casa nostra:

- Es poden fer servir multitud d'olis, cadascun dels quals tindrà diferents propietats. Per això és interessant mesclar-ne diferents tipus. Alguns dels més comuns:
L'oli d'oliva -que sigui sempre verge extra- és hidratant.
L'oli de palma aporta escuma.
L'oli de coco és especialment recomanat pel cabell.
L'oli de germen de blat aporta vitamines.
L'oli d'ametlles és especialment indicat per la pell dels més petits.

- Es poden afegir, en petites quantitats, olis  essencials (lavanda, romaní, etc...) cadascun dels quals aportarà diferents propietats.

- Si volem afegir plantes aromàtiques, medicinals, fruites... la millor opció és macerar-les dins l'oli durant 40 dies.

- Els estris que fem servir han de ser de plàstic, fusta o vidre. Mai de metall.

- La sosa és perillosa, per tant s'ha de fer servir amb precaució: fer servir guants, mascareta, treballeu en un espai obert o ventilat i evitaeu esquitxar-nos la pell mentre reacciona i s'escalfa.


- Escalfar l'oli o el recipient en el que treballem farà que la reacció química sigui més ràpida però no és necessari per obtenir un bon sabó.

Un dels paràmetres que podem fer servir per millorar els nostres sabons és el grau de sobreengreixat. Si deixem una mica de excés d'oli a la fòrmula obtindrem un sabó oliós i hidratant. Si deixem un dèficit, en canvi, obtindrem un sabó amb una mica d'acció d'àlcali, ideal per treure taques de la roba.

La recepta que hem fet al taller és la següent:

  • Oli d'oliva: 1000gr
  • Oli de palma: 300gr
  • Oli de coco: 200gr
  • Avocat: 50gr
  • Oli de lavanda: 1gr
  • Aigua: 500grSosa: 185gr

Per calcular la vostra pròpia recepta per fer sabons podeu fer servir la web Mendrulandia.

Podeu consultar el blog del Josep Llanguas, les seves receptes i consells: Alquimia Aplicada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada